Pysy kartalla strategiasi edistymisestä – tiedosta nämä asiat

Strategian edistyminen kuvituskuva

Onni Matti Manninen

Strategialla vastataan kysymyksellä – miten? Tai vaihtoehtoisesti sen pidemmällä versiolla – miten saavutat visiosi ja päämäärääsi. Strategia on organisaatiosi matkasuunnnitelma, joka sisältää reittivalintoja, paljon liikettä, etappeja, uudelleen reititystä ja ennen kaikkea: askeleita. Voittajat etenevät päämäärään kilpailijoitaan ennen. Onkin siis tärkeää tiedostaa miten strategiassa edistytään ja mihin tulisi kääntyä seuraavaksi. 

Siispä ”Kuinka strategia etenee?” –kysymykseen vastataan kertomalla nykyinen kuljettu matka, sijainti, vauhti ja näkemys tulevasta reitistä. Onko tämä oleellinen kysymys? Jos et tiedä sijaintia, vauhtia ja suuntaa, on hyvin vaikeaa tehdä päätöksiä, mitä tehdä seuraavaksi.

Miten kysymykseen sitten pitäisi vastata? Kysyjä – useimmiten hallitus – haluaa tietää rehellisen vastauksen. Ajattelitko vastata jotain seuraavaa: hitaasti, nopeasti, hyvin, olemme puolessa välissä, jäljessä tai edellä?

Tämänkaltainen olettamus edellyttää taustalle runsaasti faktaa, sekä yhtenäisen näkemyksen strategian tekemiseen osallistujilta. Oletuksestahan sanotaan vapaasti suomennettuna – olettamus on kaikkien emämunausten äiti. Mitäpä jos olettekin matkalla pois kartalta, eksyneet tai matka voi olla jossain pysähtynyt siitä tietämättänne?

Oikeampi vastaus

Oikean tiedon saa vain maastosta reittisuunnitelmaan sitoutuneilta ja sen saaneilta liikkujilta, jotka askeltavat omaa maastoaan havainnoiden ja mittaroiden. Se tieto on luotettavaa ja suodattamatonta.

Uskottavampi ja oikeampi vastaus kysymykseen, kuinka strategia etenee, on luonteeltaan:

 • 13 pääetapista yksi ei tule onnistumaan ja kaksi on pahasti jäljessä – nämä odottavat korjaavia päätöksiä ja toimenpiteitä
 • Matka kymmenelle muulle pääetapille mittarien perusteella on edennyt yli  75%
 • Läntisellä lohkolla ollaan edetty 68% tämän vuoden suunniteltuun tavoitteeseen nähden ja loppumatkalla ei ole odotettavissa yllätyksiä
 • Suunnitelluista 634 askeleesta tai toimenpiteestä on 382 kpl on tehty. 47 askelta on myöhässä. Näistä 26 kpl ovat palautteen mukaan sivuaskeilta, jotka voi poistaa suunnitelmasta
 • Prioriteetiksi on nostettu läntisen lohkon karikkoisemmat etapit ja sinne saatu siirretty tekijoitä lisää projektitoimistosta
 • Matkakommenttien ja päivitysten perusteella usko on koetuksella eteläisellä lohkolla markkinayllätyksen takia
 • Tilannekuvan mukaan johtopäätökseni ja suositukseni on, että…


Helppoa? Oikea vastaus on aina helppo antaa, kun seuraavat perusasiat johtamisessa ovat kunnossa:

 • Pääreittisuunnitelma tehty ja jaeltu oikein
 • Toimeenpanevilla ryhmillä/yksilöillä on oma tarkempi suunnitelma omaan maastoonsa
 • Kaikilta etenijöiltä on suoraa, rehellistä ja suodattamatonta tietoa kerättynä sopivan jatkuvasti
 • Tieto on osallisilla saatavilla ja päivitettävissä helposti, tarkasti ja nopeasti
 • Prosessi on digitalisoitu ja manuaalinen työ on minimoitu tiedon jakeluun ja keruuseen

Kun tilannekuva strategian etenemisestä on jatkuvasti käytössä kaikilla tasoilla, oikea vastaus löytyy aina. Sitten voi käyttää aikansa itse toimeenpanon johtamiseen, ohjaamiseen ja sparraamiseen.

LATO strategiatyökalulla vastaat helposti ja nopeasti kysymykseen ”Miten strategia etenee”. Tutustu, miksi jo niin monet organisaatiot ovat päättäneet helpottaa matkaansa menestykseensä LATOn avulla. Tutustu työkaluun ilmaiseksi tästä.

Sinua voisi myös kiinnostaa

Strategian toimeenpanokyky ja toteutus

Arvioi strategian toimeenpanokykysi –organisaatiosi nykytaso?

Strategian ja toimintasuunnitelman seuranta voi tuntua hankalalta ilman vakiintunutta rullaavaa prosessia ja yhdessä sovittua rutiinia. Tässä yhteydessä rutiinilla tarkoitetaan sovittua ja noudatettavaa tapaa toimia yhdessä, jonka tulisi juurtua organisaation selkärangasta tulevaksi automaatioksi. Työkäytännön tarkoitus on vakioida ja tuoda systematiikka, jotta strategia saataisiin toteutettua niin kuin ollaan suunniteltu – hyvässä yhteistyössä ja läpinäkyvästi.

Read More »
Hoshin Kanri kuvituskuva

Hoshin Kanri? Mikä? Miten? Miksi?

On mahdollista, että olet päätynyt jossain kohtaa työuraasi tai opiskeluaikoinasi keskustelemaan lean-johtamisesta. Tässä yhteydessä keskusteluissa on saattanut esiintyä Hoshin Kanri -niminen johtamismalli.

Read More »