Strategia toteutetaan pala kerrallaan – Ole kuin mustanaamio

Strategian johtaminen

Paavo Kytölä

Sattuipa kerran ikävä tapahtuma Bengalin pääkaupungissa Morristownissa: Terroristit pitivät vallassaan pääkaupungin lentoasemaa jo kolmatta päivää. Panttivankien henki oli jo hiuskarvan varassa. Bengalin presidentti Luaga oli jo aiemmin hälyttänyt paikalle viidakkopartion, mutta tilanne näytti siitä huolimatta epätoivoiselta. Viimeisenä oljenkortena presidentti pyysi apua ystävältään Mustanaamiolta.

Mustanaamio oli hetkessä paikalla ja vastaanotti selonteon pattitilanteesta viidakkopartion päälliköltä Eversti Weeksiltä. Ei kestänyt kauaakaan, kun Mustanaamio jo katosi varjoihin kohti lentokenttäkompleksia. Seurasi piinaavan jännittynyt odotus ja epätoivo – nähdäänkö panttivankeja tai Mustanaamiota vielä elävänä?

Muutaman tunnin odotuksen jälkeen pääovet avautuivat ja Mustanaamio asteli rakennuksesta ulos panttivangit kannoillaan. Taustalla näkyi pinottu joukko terroristeja.

Eversti ja presidentti kumarsivat ja kiittivät epäuskoisena Mustanaamiota. Presidentti kysyi – miten tämä oli mahdollista? Miten yksi mies voi välttää verenvuodatuksen ja eliminoida suuren terroristijoukon, kun erikoisjoukot ja poliisikomppania eivät siihen pystyneet?

Mustanaamio vastasi – Yksi kerrallaan.

Tarinan opetus: Suuretkin ongelmat ja epätoivoiselta tuntuvat kokonaisuudet ratkeavat mustanaamiotaktiikalla. Sama asiat pätevät myös strategiaan: Organisaation päätavoitteet pilkotaan ja toteutetan yksi asia kerrallaan. Yhtä tärkeää on ryhtyä rohkeasti toimeen. Kokemuksen myötä strategiaprosessi sitten kypsyy, hioutuu ja muuttuu vähitellen organisaatioon sisäiseksi toimenpanokyvykkyydeksi.

Mitä voimme oppia Mustanaamiolta? 

  • Organisaation päätaktiikka eli strategia on suunniteltu ja jalkautettu oikein
  • Toimeenpanevilla ryhmillä/yksilöillä on oma tarkempi suunnitelma omista ”taisteluistaan”
  • Tavoitevastuullisilta on saatavilla suoraa, rehellistä ja suodattamatonta dataa kerättynä jatkuvasti
  • Edistymädata on osallisilla saatavilla ja päivitettävissä helposti, tarkasti ja nopeasti
  • Prosessi on digitalisoitu ja manuaalinen työ on minimoitu tiedon jakeluun ja keruuseen

Tavoitteiden tulisi myös aina olla selkeästi määritelty sekä mitattavissa, jotta jokainen työntekijä näkee, mihin asetettu tavoite tähtää. Tavoitteen mittari voi olla joko numeerinen tai laadullinen; jostain on kuitenkin kyettävä toteamaan, miten tavoitteella menee, täten kvantitatiiviset menetelmät ovat useimmiten hyödyllisiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita seurannassa ja reagoinnissa sitä, että tuijotellaan vain numeroita exceleistä. Yksi suosittu lähestymistapa tavoitteiden palasteluun on mm. Googlella käytössä oleva suosittu OKR-malli, missä tavoitteiden edistymää voidaan seurata mm. viikko-, kuukausi- ja kvartaalitasolla. 

Aseta siis strategian ”must-win-battlet” ja hyökkää niitä kohden yksi kerrallaan. Hyvänä aseena suunnitteluun voi toimia esim. LATO strategiatyökalu, jota pääset kokeilemaan 14 pv ajan ilmaiseksi tästä linkistä.

Sinua voisi myös kiinnostaa

Strategian toimeenpanokyky ja toteutus

Arvioi strategian toimeenpanokykysi –organisaatiosi nykytaso?

Strategian ja toimintasuunnitelman seuranta voi tuntua hankalalta ilman vakiintunutta rullaavaa prosessia ja yhdessä sovittua rutiinia. Tässä yhteydessä rutiinilla tarkoitetaan sovittua ja noudatettavaa tapaa toimia yhdessä, jonka tulisi juurtua organisaation selkärangasta tulevaksi automaatioksi. Työkäytännön tarkoitus on vakioida ja tuoda systematiikka, jotta strategia saataisiin toteutettua niin kuin ollaan suunniteltu – hyvässä yhteistyössä ja läpinäkyvästi.

Read More »
Hoshin Kanri kuvituskuva

Hoshin Kanri? Mikä? Miten? Miksi?

On mahdollista, että olet päätynyt jossain kohtaa työuraasi tai opiskeluaikoinasi keskustelemaan lean-johtamisesta. Tässä yhteydessä keskusteluissa on saattanut esiintyä Hoshin Kanri -niminen johtamismalli.

Read More »