Vältä näitä yleisiä virheitä strategiaprosessiasi – kuusi sudenkuoppaa

Strategiaprosessi

Jonatan Jarkia

Strategian päivitys tulossa ja tavoitteena on napakka ja selkeästi ymmärrettävä kokonaisuus? Tuttu ja toistuva tilanne useimmissa organisaatioissa. Jokaisella organisaatiolla on oma lähestymistapansa strategiaprosessiin eikä yhtä oikeaa tapaa ole olemassa. Huonoja käytänteitä kuitenkin on olemassa ja tähän artikkeliin olemme tunnistaneet ja listanneet strategiatyön kannalta yleisiä virheitä, jotka lähes poikkeuksetta johtavat strategian epäonnistumiseen. Vältä siis ainakin näitä virheitä omassa strategiaprosessissasi: 

 1. Pitkittynyt vatulointi
  Hyvää pyritähän tekemään, mutta parasta tuppaa tulemaan. Jos kuitenkin parhaan työstäminen veisi kuukausia ja väsyttäisi avainhenkilösi, harkitse kahdesti. Maailma muuttuu vauhdilla ja paraskaan excel-gurusi ei voi kaikkea ennustaa. Kuukausia kestävän analysoinnin sijaan, ole valmis luottamaan myös kokemukseen ja intuitioon. Suunnittelluprosessi tulee viedä läpi jämäkästi, valintoja tulee tehdä rohkeasti, ja henkilöstö kannattaa osallistaa ketterästi kevyillä työpajoilla. 
 2. Muka-osallistaminen
  Moderni ja proaktiivinen johtaminen edellyttää henkilöstön osallistamista päätöksentekoon. Jos siis osallistat, osallista. Liian usein strategiatyöpajat ovat muodollisuus, joiden lopputulema on etukäteen jo johtoryhmän tiedossa. Ihmiset aistivat herkästi, ovatko he aidosti luomassa uutta vai syötetäänkö heille johdon valmiiksi pureskelemaa ja käytännössä valmiiksi päätettyä lähestymistapaa. Piilosyötön tuloksena syntyy herkästi vastareaktio, joka vie innon toteutukselta. Työnnä siis oma visiosi syrjään ja kuuntele aidosti mitä ihmiset sanovat.
 3. Despoottimaisesti huipulta yksityiskohtiin
  Johtoryhmä vastaa yrityksen suunnasta ja sen pitää pystyä linjaamaan strategian painopisteet ja avaintavoitteet. Joskus kuitenkin pääkonttoriin pesiytyy vaarallinen ajatus siitä, että sieltä löytyy paras näkemys myös konkreettisista toimenpiteistä ja menetelmistä, joilla tavoitteet pitää viedä käytäntöön. Jos pääkonttorisi uhkaa muuttua kaikki tietäväksi norsunluutorniksi, ole valmis viheltämään peli poikki. Ota lakki käteen, pyydä anteeksi, ja kysy henkilöstöltäsi miten asiat on järkevää tehdä.  Olet jo askeleen lähempänä onnistumista.
 4. Vapaa kuin taivaan lintu
  Moderni johtaminen, itseohjautuvat tiimit, sisäinen motivaatio – kaikki tärkeitä asioita. On kuitenkin harhaista kuvitella, että organisaatiosi muuttuu yhdessä yössä hierarkkisesta itseohjautuvaksi. Tarpeeksi kypsynyt yrityskulttuuri ja sovitut menetelmät varmistavat tehokkuuden ketteryyden kohdistuessa oikeisiin asioihin. Tämä ei  synny yhdessä yössä. Aloita siirtymällä strategiaprosessissa suunnan osoittajasta fasilitoijaksi varmistaen, että tiimien määrittämät tavoitteet ja keinot linkittyvät järkevästi strategiaan. Luo myös sopiva kevyt mutta tehokas kontrollimekanismi, jolla pystyt seuraamaan, minkä asioiden parissa tiimit työskentelevät ja miten yhteys strategiaan on säilynyt.
 5. Bullshit-bingo
  Höttöä vai jargonia? Luetuta strategiasi ja määrittämäsi tavoitteet esimerkiksi siskontytölläsi ennen julkaisua. Jos hän ei niitä ymmärrä eikä pysty niiden perusteella päättelemään, mitä ollaan tekemässä ja mitä halutaan saada aikaan, aloita alusta. Seuraavaksi näytä suunnitelmasi puolisollesi ja kysy, ymmärtääkö hän, miten asiakkaanne tästä hyötyy. Jos ei ymmärrä, aloita alusta ja toista prosessi. Simple as that.
 6. Rakastut numeroihin – unohdat tekemisen
  15-15-15. On kauniin yksinkertaista tiivistää strategia vain muutamaan avainlukuun. Esimerkiksi: 15% orgaanista kasvua, EBIT 15% ja 15MEUR uutta liiketoimintaa yritysostoilla. Lukujen ympärille talousjohtajasi rakentaa rakkaudella ja intohimolla Balanced Scorecardin, jossa tavoitteet kvantifioidaan läpi yksiköiden. Jos talousjohtajasi näyttää tuon harjoituksen jälkeen liian tyytyväiseltä itseensä, pilaa hänen iltapäiväkahvihetkensä ja kysy, mitä on se konkreettiminen tekeminen näiden lukujen taustalla. Toista kysymyksesi niin monta kertaa, että suunnitelmat ovat viety tekemisen tasolle ja läpinäkyvyys tekemisen etenemiseen on vakiinnutettu.

Apua näiden haasteiden tunnistamiseen ja virheiden välttämiseen omassa organisaatiossasi?

Me LATO:lla olemme auttaneet jo kymmeniä organisaatioita tunnistamaan ja välttämään edellä kuvattuja sudenkuoppia strategian toteutuksessa. Kiinnostaako sinua kuulla aiheesta lisää? Varaa tästä linkistä itsellesi aiheen läpikäynti Teamsin välityksellä tai soita meille!

Sinua voisi myös kiinnostaa

Strategian toimeenpanokyky ja toteutus

Arvioi strategian toimeenpanokykysi –organisaatiosi nykytaso?

Strategian ja toimintasuunnitelman seuranta voi tuntua hankalalta ilman vakiintunutta rullaavaa prosessia ja yhdessä sovittua rutiinia. Tässä yhteydessä rutiinilla tarkoitetaan sovittua ja noudatettavaa tapaa toimia yhdessä, jonka tulisi juurtua organisaation selkärangasta tulevaksi automaatioksi. Työkäytännön tarkoitus on vakioida ja tuoda systematiikka, jotta strategia saataisiin toteutettua niin kuin ollaan suunniteltu – hyvässä yhteistyössä ja läpinäkyvästi.

Read More »
Hoshin Kanri kuvituskuva

Hoshin Kanri? Mikä? Miten? Miksi?

On mahdollista, että olet päätynyt jossain kohtaa työuraasi tai opiskeluaikoinasi keskustelemaan lean-johtamisesta. Tässä yhteydessä keskusteluissa on saattanut esiintyä Hoshin Kanri -niminen johtamismalli.

Read More »